tiistai 25. heinäkuuta 2017

Seikkailua Fiskarsin seuduilla


Viikko sitten teimme miehen kanssa lyhyen reissun rannikon suuntaan. Matkan piti alunperin alkaa maanantaina, mutta onneksi lähdimme matkaan vasta tiistaina. Keli oli huikea, juuri täydellinen kesäseikkailulle! Matka koostui 26h ajan seikkailuista ja kommelluksista välillä Fiskars-Billnäs-Tammisaari-Salo-Torro-Tampere-Orivesi, mutta tässä postauksessa keskityn Fiskarsiin. Uskon sen kiinnostavan kanssakäsityöläisiä eniten ;)

Fiskarsin ruukkialueella luonto, vanhat rakennukset ja käsityöläisyys kohtaavat. Jokaiselle löytyy jotakin ja etenkin kauniin kesäsään myötä ihmiset ovat niin onnellisia. Ja se näkyy, sillä vaikka turisteja oli paljon tuona päivänä, ei se häirinnyt matkaamme sillä kaikki olivat niin kovin ystävällisiä. Paikka oli juuri niin kaunis (ellei kauniimpikin) kuin odotin.

Fiskarsin puistoaluetta
C.L.Engelin piirtämä kasarmi on vuodelta 1827
Kuonatiilestä rakennettu mylly
Rakastuin näihin kuonatiilen ja punatiilen yhdistelmiin

Stenhuset eli "Kivimuuri", ruukin päärakennus ja nykyinen Fiskars-yhtiön edustusrakennus
Puupolttoinen keramiikkapaja
Fiskarsin rautaruukki on perustettu v.1649 Fiskarin kylään nykyisen Raaseporin alueelle. Pohjan pitäjä ympäristöineen oli seutua, jolla oli käyttämätöntä vesivoimaa sekä runsaasti metsää puuhiilen valmistamiseen. Nykyään Fiskars tunnetaan erityisesti erilaisten kodinhoito- ja puutarhatuotteiden valmistajana, joten luonnollisesti Fiskarsin ruukkikylästä löytyy myös tehtaanmyymälä täynnä Fiskarsin sekä konserniin kuuluvan Iittalan tuotteita. Fiskars tosin on paljon muutakin. Se on käsityöläisyyttä, taidetta ja designia arvostava ympäristö ja tekijöitä yhteen kokoava yhteisö. Paikalta löytyy useita liikkeitä, puoteja ja pajoja aina vaatteista keramiikkaan, lasiin ja rautaan. Alue on täynnä toinen toistaan upeampia rakennuksia, omat suosikkini oli rakennettu kuonatiilestä ja tuo mustan ja punaisen tiilen yhdistelmät sykähdyttivät minua rakennuksissa eniten. Kuinka onkaan joku osannut niin kauniisti yhdistellä ja ajatella värejä rakennuksen osana.

Fiskarsissa on ostosten ja kaiken ihailemisen arvoisen lisäksi paljon erilaisia aktiviteetteja. Löytyy museoita ja taidegalleriaa, teatteria ja tapahtumia. Alueelta löytyy myös tislaamo ja panimo sekä luonnon ystäville luontopolku ja puupolku. Fiskarsissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.

Tutustuimme matkaseuralaiseni kanssa museossa Fiskarsin historiaan
Lasiesineitä kahvilan ikkunalaudalla
Café Antiquessa oli maittava kahvitarjonta ja kaunis, tunnelmallinen miljöö
Entinen paloasema, nykyinen teatteri
Fiskarsissa saa helposti kulumaan kokonaisen päivän. Ohjelmaamme kuului erilaisissa putiikeissa vierailu ja pajakäyntejä, Fiskarsin museo, väliaikakahvit Café Antiquessa (ystävällinen palvelu ja hyvät tuotteet, suosittelemme lämpimästi!), muutamassa näyttelyssä pyörähtäminen, puiston läpi kävely tislaamoon ja panimoon (mielenkiintoisia paikkoja hyvien juomien lisäksi), haaveiluja Fiskarsissa asumisesta, metsäpolun kävely (mies tunnisti tietysti metsäkoneen kuljettajana kaikki puut ;D) ja näköalatasanteella maisemien ihailu sekä ennen lähtöä super maittava ruoka ravintola Lukaalissa (en ole varmaan koskaan syönyt niin hyvää kanahampurilaista!!).


Kesäkolli-olut miehelle, neulonta-aikaa auringossa minulle
Pussikaljamies :'D
Maisema metsäpolun näköalapaikan vierestä

Tänne kannattaa mennä syömään!
Lampaitakin päästiin näkemään
Ja nyt kuuma vinkki kaikille lankojen ystäville. Fiskarsissa sijaitsee myymälä nimeltä Vanja Sea & Friends. Se löytyy vanhan viljamakasiinin takaa. Alakerran myymälässä on myynnissä erilaisia paperi ja tekstiilituotteita, mutta myös käsinvärjättyjä ja kasviväreillä värjättyjä lankoja! Tarjonnassa on mm.Vanja Sean omaa tuotantoa ja Aurinkokehrän tarjoamia ihanuuksia. Mukaan tarttui pari erittäin ohutta ja pehmoista huivilankavyyhtiä sekä kokeiluun Vanja Sean merinosukkalankaa. Yläkerrassa on galleria vaihtuvalla näyttelyllä, me pääsimme naureskelemaan taitaville ja satiirintäyteisille Arsin maalauksille :) Mukaamme tarttui myös paikallisesta lasipajasta muutama lasipallo terassille, oli mahtavaa päästä seuraamaan lasiesineiden tekoa läheltä.


Kaiken kaikkiaan Fiskars oli huikea kokemus ja suosittelemme kumpikin sitä lämpimästi muille matkailijoille. Oli ihana päästä ostamaan käsintehtyjä tuotteita ja suuren osan suoraan tekijöiltä, ihastelemaan vanhaa taidokasta arkkitehtuuria ja haaveilemaan elämästä Fiskarsin ruukissa. Matkamme jatkui Tammisaareen asti, jossa automme sitten päätti alkaa roksuttamaan vanhassa keskustassa. Kaikki majapaikat ja korjaamot olivat täynnä, joten uimarannassa auton takakontissa nukutun yön jälkeen päädyimme suuntaamaan kotia kohti, mutta uusia maisemareittejä pitkin. Tämän päätöksen ansiosta löysimme mm.Torronsuon upeat maisemat korkeine näköalatorneineen ja näimme yhteensä 9 peuraa ja pari kurkea. Mitä olisikaan kesäseikkailu ilman pieniä kommelluksia. Matka päättyi sopivasti osaltani Lankamaailmaan, mies sai jarruihimme varaosat viereisestä Motonetistä ja matkan viimeinen ateria syötiin vakkarissamme Pancho Villassa. 26 tuntia hyvin käytetty ellen sanoisi.

Billnäsin ruukkialuetta


Raaseporin linnanrauniot
Matkan pysäyttävin kohde matkalla Tammisaareen, sisällissodan punaisten hauta entisen vankileirin vieressä

Auringonlasku merellä Tammisaaressa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti