lauantai 29. heinäkuuta 2017

Langan värjäys teellä // OHJE

Ajattelin teidän iloksenne ja hyödyksenne jakaa ohjeen langan värjäämiseen teellä. Pyrin pitämään sen mahdollisimman simppelinä. Olen aloittanut vähän päälle viikko sitten Nonnu Neulojan ja Kurjenmarjan kasvivärikalin. Aloitin kokeilut viime viikolla koivunlehdillä ja nyt on väripata pöhissyt lähes kaikkina päivinä ja iltoina. Toisen kokeiluni tein teellä ja silloin nappasin myös ohjekuvat teitä varten. Kokeilkaa ihmeessä ja lähtekää myös mukaan kasvivärikaliin. Se on vuoden loppuun asti jatkuva knit along ja kyseisen haasteen myötä sain uuden ihanan harrastuksen <3

Langan värjääminen mustalla teellä

Puretus värjäyksen yhteydessä 

Tarvitset: Luonnonkuituja pääosin sisältävää lankaa, kattilan (ei sellaista, jolla kokkaat), paistomittarin, tuolin tai vyyhdinpuut, tikkuja sekoitusta ja lankojen nostelua varten, alunaa, vettä ja teepusseja

Vyyhdi kerällä olevat langat. Voit vyyhtiä langat joko vyyhdinpuilla tai esim.tuolin jaloilla. Muista laittaa ainakin kaksi haltijalankaa, jotka pitävät vyyhdin kasassa värjäyksen ajan. Värjätä voit mitä tahansa luonnonkuitua sisältävää lankaa, itselläni oli tässä värjäyksessä Nallen luonnonvalkoiset jämälangat.

Laita kattilaan sopiva määrä vettä ja heitä sekaan useita teepusseja. Itselläni tässä oli Marks&Spencerin "vanhentunutta" mustaa chai teetä n.10pussia. Keitä seosta hiljalleen. Asteluvun ollessa 40, ota mittaan tai kuppiin pieni määrä seosta ja sekoita joukkoon alunaa (löytyy kysymällä apteekista) teelusikallinen 50 lankagrammaa kohden. Anna asteluvun nousta lähelle kiehumispistettä. Keitä pusseja sen verran, että saat niistä mahdollisimman paljon väriä irti.

Värien irrotessa anna vyyhtien lillua kädenlämpöisessä vedessä. Kun väriä on irronnut tarpeeksi, voit nostaa teepussit pois liemestä.

Nosta märät, valutetut vyyhdit väriliemeen ja anna olla hetken imemässä väriä. Tämän jälkeen lisää alunavesi ja anna asteluvun nousta 80 asteeseen, jolloin puretus tapahtuu. Anna lankasopan muhia suht korkeassa lämpötilassa n.1 tunnin ajan ja sekoittele silloin tällöin varovasti (ekstra varovasti, jos käytät 100% villaa tai merinoa! Sekoitelangat ei huovu värjäyksessä niin helposti)

Langan väri muuttuu paljon tunnin aikana. Kun vyyhdit ovat mielestäsi valmiita, nosta ne ämpäriin, jossa on lämmintä vettä. Tämän jälkeen suorita n.3 huuhtelua ja voit viilentää vettä jokaisen huuhtelun yhteydessä. Huuhtele kunnes väriä ei enää lähde.

Laita kosteat langat kuivumaan ja ihaile tulostasi :)!

Näin saatiin langat värjättyä kauniin ruskeaksi. Säilö lanka kovalta auringonvalolta suojassa tai keri samantien ja aloita uusi projekti. Jos käytät chai teetä, kuten minä, lopputuloksena syntynyt vyyhti ja kotisi tuoksuu kaneliselta! 

Värjäysiloa toivottelee,
Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti