keskiviikko 16. elokuuta 2017

Kasvivärjäys


Yksi kesäni parhaimmista asioista on ollut kavivärjäyksen aloittaminen. En ole aikoihin ollut näin innostunut jostain asiasta!! Pitkään elin siinä harhaluulossa, että kasvivärjäys (etenkin se puretus) olisi jotenkin kammoksuttavan haastavaa ja vaikeaa ja vaatisi paljon sekä värjääjältä että tilalta. Innostuin kuitenkin Nonnu neulojan ja Kurjenmarjan kasvivärikalista ja lähdin värjäystä kokeilemaan. Uusien asioiden oppiminen kun on aina niin mukavaa ja saa aivomehut liikkeelle ja onnistuuhan se koolauskin jo ;)

Aloitin helpoiten löytyvästä materiaalista eli koivunlehdistä. Löysin värjäyskattilan kirppikseltä parilla eurolla, alunan apteekistamme ja käväisin vielä hankkimassa lämpömittarin Tokmannilta. Kaiken kaikkiaan nämä materiaalit maksoivat vain alle kympin. Sen illan jäkeen väripata pöhisikin lähes joka ilta seuraavan kaksi viikkoa ja ensi maanantaina pidän neulekerholaisille värjäysiltaa kotonani. On myös ihanaa seurata instassa kaikkia herkullisia värjättyjä lankoja (vink vink #kasvivärikal) ja saada uusia ideoita.

Raparperi puretus + puna-apilan kukat,sen jälkeen alunapuretuksella horsma eli "rentun ruusu", koivunlehdet, musta tee, musta tee jälkiväri + kahvi, keltasipulin kuoret ja sinilupiinin kukat

Monenlaista kasvia on kattilassa porissut
Eniten olen tietysti ollut onnessani tuosta lupiininkukalla värjäämisestä, sillä en meinaa vieläkään uskoa, että onnistuin heti saamaan ihania sinisen ja sinertävän turkoosin värisiä sävyjä! Tuli kyllä sen verran perehdyttyä ja opiskeltua etukäteen, että olisin varmaan pettynyt jos vihreää olisi tullut :D Näiden jälkeen huomasin värisuorastani uupuvan vielä vihreän ja kauniin sävyn saikin punasipulin kuorilla. Lisäksi on tullut kokeiltua mm.maassa ollutta kilpikaarnaa ja tuliaisena saatuja variksenmarjan varpuja.Takuulla paras KAL aikoihin, lähtekää ihmeessä mukaan! Lisätietoja löydätte mm.Nonnu neuloja ja Kurjenmarjan keitokset podcasteista Youtuben puolelta sekä heidän blogeistaan ja mm.instagramista ja Facebookista. Mukaan voi osallistua töillä, joissa on käyttänyt itsevärjäämiään lankoja tai ostetuilla, kasvivärjätyillä langoilla. Tämä on mainio hetki opetella tärkeä kansanperinteen taito.

1 kommentti: